Sevgi Neredeyse Tanrı Oradadır: Asuri Hükümdarı Asarhadon -Öykü Analizi-




  Tolstoy'un çok sevdiğim bir eseri olan 'Sevgi Neredeyse Tanrı Oradadır' ın ilk ve kısa öyküsü olan 'Asuri Hükümdarı Asarhadon'u inceleyeceğiz. 

Öyküdeki İnsanlar;

Asuri hükümdarı Asarhadon, ihtiyar adam, Lailie

Öyküdeki İnsanların İşlevleri;

Asarhadon:  Bencil, yalnızca kendini ve kendi zevklerini düşünen biri. Aslında bu karakter tüm insanlığı yansıtıyor diyebiliriz. Bu karakterin işlevinin insanları düşündürmek, empati yaptırmak olduğunu düşünüyorum.


İhtiyar adam: Bu adam hükümdar Asarhadon’un kendini fark etmesine vesile olan kişi. Hükümdarın kendi haricinde başka kimseyi düşünmeyen üstelik başkasının mutsuzluğundan ve düştüğü kötü durumdan zevk alma haline son vermesini sağlayıp onu engelleyen karakter olma işlevine sahip.


Lailie: Bu karakter hakkında hikaye içerisinde çok fazla bilgi yok. Ancak aslında hikayedeki konumu sayesinde merhametli davranışın ve acımasız davranışın sonuçları arasındaki fark anlaşılabiliyor. 


Bu Kişilerin Öyküye Katkıları; 

Asarhadon: Hükümdar Asarhadon, Kral Lailie’nin krallığını ele geçirerek şehirlerini yakıp talan eden üstelik askerlerini de cani bir biçimde katleden ve şehrin ahalisini de esir alıp kendi ülkesine getiren bir hükümdar. Kral Laile’yi de bir kafes içine koydurmuş ve bir gece ona yapacağı işkenceleri planlarken ihtiyar gelip onun empati yapmasını sağlayacak bir takım şeyler yapar.


İhtiyar adam: Yol gösterici, hükümdar Asarhadon’un kendi yarattığı bencil ve kötü dünyadan çıkarmaya çabalayan biri.


Lailia: Hükümdar Asarhadon’a esir olmuş, krallığını ve halkını kaybetmiş bir kral. Öyküde Asarhadon’un merhameti ya da merhametsizliği onun ölümüne ya da hayata devam etmesine karar verecek. 


Kişiler Niçin Bu Tarz Bir Eylemlilik İçindeler? ; 

Asarhadon: Asarhadon’un bu şekilde davranmasının tek sebebi galibiyet hırsı. Muhtemelen güçlü rakiplerinden biri olan Kral Lailia’yı yenmek, onu ve halkını esir alıp şehrini talan etmek ona mükkemmel bir haz verdi. Sahip olduğu haz onu Kral Lailia’ya karşı doldurdu ve tüm hıncını bu şekilde çıkarmayı tercih etti.

İhtiyar adam: Hükümdar Asarhadon’a ders vermek için bu şekilde davrandı. Ona, aslında insanın çevresindeki herkeste bir miktar kendinin de bulunduğunu anlatmak istedi. Kral Lailia’ya yapacağı işkence, onun hakkında düşündüğü tüm kötü şeylerin kendisine döneceğini ona bu yolla anlattı.


Lailia: Hükümdar Asarhadon’a karşı yenilip bu duruma düşmeyi o da istemezdi.


 Sonuçlar; 


Asarhadon: İhtiyar adamın ona empati yaptırması sayesinde merhamet sahibi oldu. Kral Lailia’ya yapmak istediği ve düşlediği işkencelerden vazgeçti. Hatta öyle etkili oldu ki hükümdarlığı bırakıp kendini çöllere atarak bir gezgin gibi şehirleri, köyleri gezdi ve gittiği her yerde insanlara hayatın eşit olduğunu ve başka birine yapılan kötülüğün bir gün mutlaka insanın kendisine geri döneceğini anlattı.


İhtiyar adam: Yapmak istediği şeyi yaptı, hükümdar Asarhadon’a vermek istediği mesajları verdi ve ortadan kayboldu.

Lailia: İhtiyar adam sayesinde vicdan sahibi olan hükümdar Asarhadon Kral Lailia’yı ve diğer esirleri serbest bırakınca Lailia’da özgürlüğüne kavuştu.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk Defa Duyuyorum: Jainizm